top of page
  • Yazarın fotoğrafıSelin İlke BAL

Bu Hafta Dünyada Neler Oldu?

49Weekly

9 Ağustos 2024


KAMALA HARRİS’İN BAŞKAN YARDIMCISI ADAYI TIM WALZ

Amerika başkanlık yarışında Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris, başkan yardımcısı adayı olarak 60 yaşındaki emekli asker, eski coğrafya öğretmeni ve 2019’dan bu yana Minnesota eyaleti Valisi olan Tim Walz’ı seçti. Harris, Walz için Philadelphia’da düzenledikleri ilk seçim mitinginde “Amerika’nın hak ettiği başkan yardımcısı” ifadelerini kullandı. 


İNGİLTERE’DE PROTESTOLAR

İngiltere’nin Southport kentinde 29 Temmuz’da İngiltere’de doğup büyümüş Ruanda kökenli 17 yaşındaki şüpheli Axel Rudakubana tarafından gerçekleştirilen, 3 çocuğun hayatını kaybettiği bıçaklı saldırı sonrası ülke genelinde sığınmacı-göçmen karşıtı protestolar başladı. Yeni hükümetin “aşırı sağcı şiddet olayları” olarak nitelediği protestolarda 483 kişi göz altına alınırken olaylı geçen haftanın ardından ülke genelinde “ırkçılığa karşı” protestolar gerçekleşti.  




MADURO’NUN SOSYAL MEDYA SUÇLAMALARI 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, WhatsApp'ı casusluk sistemi olarak nitelendirip katıldığı bir etkinlik sırasında kameralar önünde uygulamayı telefonundan silerek Venezuelalılara WeChat ve Telegram'ı kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca "Seçim sürecinde TikTok ve Instagram'ı nefret yaymak için kullandılar!" diyen Maduro, "siber-faşist darbeyi" durdurmak için sosyal medyada düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulundu.


IRAK’TAKİ ABD ASKERİ ÜSSÜNE SALDIRI

ABD’li yetkililer, 5 Ağustos’ta gerçekleşen ABD’nin Irak’taki askeri hava üssüne düzenlenen roketli saldırıda en az 5 Amerikan askerinin ve 2 sözleşmeli personelin yaralandığını açıkladı. Saldırının, İran’ın Hamas’ın siyasi lideri Haniye’nin öldürülmesine karşılık bir misillemeyle bağlantılı olup olmadığı araştırılıyor.


TÜRKİYE İSRAİL’İN SOYKIRIM DAVASINA KATILIYOR

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda Güney Afrika’nın 29 Aralık 2023’te İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına dahil olmak için resmi başvuruda bulundu. Böylece Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya’nın ardından Türkiye, davaya müdahillik bildiriminde bulunan yedinci ülke oldu. Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin girişimi “Filistin halkının haklarına verdiği desteğin bir teyidi” olarak değerlendirildi.


Yazı & Tasarım: 

Kaan Avşar

Selin İlke Bal









Comentários


Son Eklenenler

bottom of page